210 9525088

Κρέμου 108, Καλλιθέα

MENU
Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από διάφορα υφάσματα
05.08.2023

ΠΩΣ ΝΑ AΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Χρήσιμες συμβουλές για καθαρά και όμορφα υφάσματα στο σπίτι

 

INSTA posts - HomeLuxury - Doukaki.jpg

Εδώ και καιρό ψάχνετε τον τρόπο να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα υφάσματά σας; Μην ανησυχείτε άλλο! Σε αυτό άρθρο  σας παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αφαιρέσετε λεκέδες από διάφορα υφάσματα, όπως αλκοολούχα ποτά, αίμα, κόλλα, και πολλά άλλα. Με αυτές τις συμβουλές, θα μπορείτε να διατηρήσετε τα υφάσματα στο σπίτι σας καθαρά και όμορφα για πολλά χρόνια.

Αλκοολούχα ποτά

Αφού σκουπιστεί η υγρασία, ταμπονάρετε το λεκέ με ένα καθαρό πανί βρεγμένο με οινόπνευμα. Στη συνέχεια, σκουπίστε επανειλημμένα με υγρό απορρυπαντικό αναμεμειγμένο με δροσερό νερό. Στεγνώστε με μια πετσέτα. Ταμπονάρετε ξανά με καθαρό δροσερό νερό και σκουπίστε με το σφουγγάρι.

Αίμα

Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού αμμωνία σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό και εφαρμόστε το με φειδώ στο σημείο. Σκουπίστε με μια καθαρή πετσέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί το σημείο. Στη συνέχεια ταμπονάρετε την περιοχή με δροσερό νερό και σκουπίστε την. Περιμένετε 15 λεπτά και βρέξτε ξανά την περιοχή με λευκό αποσταγμένο ξύδι. Σκουπίστε καλά με μια στεγνή πετσέτα.

Τσίχλα

Τρίψτε ένα παγάκι πάνω από την τσίχλα για να σκληρύνει και, στη συνέχεια, ξύστε την περίσσεια με ένα θαμπό μαχαίρι. Για να αφαιρέσετε ό,τι έχει απομείνει, χρησιμοποιήστε υγρό στεγνού καθαρισμού.

Σοκολάτα (και άλλα μαλακά γλυκά)

Αυτός είναι ένας συνδυασμός λιπαρού/μη λιπαρού λεκέ. Ξύστε την περίσσεια και, στη συνέχεια, περάστε το σημείο με δροσερό νερό αναμεμειγμένο με υγρό απορρυπαντικό. Σκουπίστε καλά και στη συνέχεια καθαρίστε με υγρό στεγνού καθαρισμού.

Καφές και τσάι

Σφουγγάρι με ζεστό νερό. Ποτίστε τον λεκέ με φυτική γλυκερίνη, τρίβοντας για να εισχωρήσει καλά. Αφήστε το για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε γρήγορα.

 

Καλλυντικά

Σφουγγάρι με ζεστό νερό. Ποτίστε τον λεκέ με ζεστή γλυκερίνη, τρίβοντας για να εισχωρήσει καλά. Αφήστε το για 30 λεπτά. Ξεπλύνετε με νερό και στεγνώστε γρήγορα.

 

Φρούτα και χυμοί φρούτων

Αφού αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό ή φρούτο από το ύφασμα με ένα λευκό πανί, σκουπίστε το σημείο με δροσερό νερό. Εάν ο λεκές επιμένει, προσθέστε υγρό απορρυπαντικό και μια σταγόνα ξύδι στο νερό. Ταμπονάρετε το σημείο με αυτό το μείγμα και σκουπίστε το μέχρι να μην υπάρχει ίχνος λεκέ. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε την περιοχή με καθαρό νερό για να απομακρύνετε τα ίχνη του ξιδιού.

 

Λίπος (συμπεριλαμβανομένου του λίπους των μαλλιών και του λαδιού)

Ξύστε τα υπολείμματα της τροφής, αν είναι απαραίτητο, και στη συνέχεια ταμπονάρετε επανειλημμένα τον λεκέ με υγρό στεγνού καθαρισμού. Εάν παραμείνει λεκές, περάστε από την περιοχή με ένα χλιαρό μείγμα υγρού απορρυπαντικού και νερού. Βεβαιωθείτε πάντα ότι χρησιμοποιείτε ένα καθαρό μέρος, ώστε να μην ξαναβάλλετε τον λεκέ στο ύφασμα. Τέλος, περάστε την περιοχή με ένα καθαρό πανί που έχετε βρέξει με δροσερό καθαρό νερό.

 

Παγωτό

Ξύστε τα υπολείμματα της τροφής, αν είναι απαραίτητο, και εφαρμόστε δροσερό νερό αναμεμειγμένο με υγρό απορρυπαντικό, σκουπίζοντας συχνά με ένα στεγνό πανί για να μην κορεστεί το ύφασμα. Αφήστε να στεγνώσει και στη συνέχεια περάστε πάνω από κάθε εναπομείναντα λεκέ με υγρό στεγνού καθαρισμού. Στεγνώστε με σφουγγάρι.

 

Μελάνι

Το μελάνι μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από τα υφάσματα, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το επιτύχετε.

Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο μελάνι από το ρούχο με ένα λευκό πανί. Μην τρίβετε δυνατά, καθώς αυτό μπορεί να απλώσει τον λεκέ.Βρέξτε το λεκέ με ζεστή γλυκερίνη. Η γλυκερίνη βοηθά να διαλύσει το μελάνι και να το κάνει πιο εύκολο να αφαιρεθεί. Αφήστε το λεκέ να μουλιάσει για 10 λεπτά. Εφαρμόστε υγρό απορρυπαντικό και βουρτσίστε απαλά το λεκέ. Ξεπλύνετε το λεκέ με κρύο νερό.Το κρύο νερό βοηθά να σταθεροποιηθεί το χρώμα του υφάσματος και να αποτρέψει το μελάνι να επιστρέψει.


Εάν ο λεκές επιμένει, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα εμπορικό καθαριστικό λεκέδων, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες.


Μερικά επιπλέον tips για την αφαίρεση λεκέδων από μελάνι:
Χρησιμοποιήστε λευκό πανί για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο μελάνι. Το λευκό πανί θα απορροφήσει καλύτερα το μελάνι και θα το αποτρέψει από το να απλωθεί.Μην τρίβετε δυνατά όταν αφαιρείτε το μελάνι. Το τρίψιμο μπορεί να απλώσει τον λεκέ και να τον κάνει πιο δύσκολο να αφαιρεθεί.

 

Ιώδιο

Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο ιώδιο από το ύφασμα με ένα λευκό πανί. Χρησιμοποιήστε λευκό πανί για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ιώδιο. Το λευκό πανί θα απορροφήσει καλύτερα το ιώδιο και θα το αποτρέψει από το να απλωθεί. Μην τρίβετε δυνατά, καθώς αυτό μπορεί να απλώσει τον λεκέ. Τρίψτε το λεκέ με κομμένο λεμόνι. Το λεμόνι βοηθά να αποχρωματίσει το ιώδιο και να το κάνει πιο εύκολο να αφαιρεθεί. Σκουπίστε το λεκέ με ζεστό νερό. Εφαρμόστε μικρή ποσότητα απορρυπαντικού με καθαρό πανί. Σκουπίστε τον λεκέ και στη συνέχεια αφαιρέστε τα υπολείμματα σαπουνιού με πανί στυμμένο σε ζεστό νερό και διάλυμα λευκού ξιδιού (1/3 ξίδι προς 2/3 νερό).Πλύνετε το ρούχο όπως συνήθως.

 

Γάλα και εμετός

Σκουπίστε ή ξύστε την περίσσεια του λεκέ. Βρέξτε ένα μαλακό πανί με καθαρό, δροσερό νερό και σκουπίστε την περιοχή. Φτιάξτε ένα διάλυμα απορρυπαντικού με λίγο νερό και αμμωνία. Βρέξτε ένα πανί με το διάλυμα απορρυπαντικού και σκουπίστε την περιοχή. Περιμένετε μερικά λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε το διάλυμα με ένα καθαρό πανί. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό στεγνού καθαρισμού για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.

 

Αναψυκτικά, γλυκά και σιρόπια

Σκουπίστε ή ξύστε την περίσσεια του λεκέ και βρέξτε ένα καθαρό πανί με ζεστό νερό και γλυκερίνη. Εφαρμόστε το πανί στην περιοχή του λεκέ και τρίψτε απαλά. Ξεπλύνετε την περιοχή με καθαρό νερό και στεγνώστε προσεκτικά με ένα καθαρό πανί.

 

Βερνίκι παπουτσιών

Χρησιμοποιήστε υγρή παραφίνη που είναι σχεδιασμένη για χρήση σε ρούχα για να "χαλαρώσει" ο λεκές. Μην τρίβετε δυνατά, καθώς αυτό μπορεί να καταστήσει τον λεκέ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί. Στη συνέχεια τρίψτε απαλά τον λεκέ με σφουγγάρι ποτισμένο σε υγρό στεγνού καθαρισμού. Εάν ο λεκές είναι παλιός ή έντονος, μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τα βήματα.

 

 

Ούρα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστεί αυτός ο λεκές αμέσως, πριν στεγνώσουν τα ούρα. Διαφορετικά, τα ούρα μπορεί να αντιδράσουν με τις βαφές του υφάσματος και να προκαλέσουν μόνιμο αποχρωματισμό. Αρχικά, ταμπονάρετε τον λεκέ με διάλυμα λευκού ξιδιού και νερού και στεγνώστε τον με ένα πανί. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα μείγμα υγρού απορρυπαντικού και δροσερού νερού, σκουπίζοντας συχνά και με στεγνό πανί για να αποφύγετε τον κορεσμό του υφάσματος. Τέλος, ταμπονάρετε τον λεκέ με καθαρό δροσερό νερό και σκουπίστε καλά.

 

Κηλίδες νερού

Σκουπίστε καλά και στη συνέχεια βρέξτε ολόκληρο το σημείο με καθαρό λευκό ξύδι. Περιμένετε μερικά λεπτά. Όταν το σημείο στεγνώσει, βρέξτε το ξανά με καθαρό νερό, σκουπίζοντας με στεγνό πανί μετά από κάθε εφαρμογή του υγρού πανιού. Εάν το ύφασμα έχει πέλος, βουρτσίστε προς την κατεύθυνση του πέλους όταν στεγνώσει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
MAILING LIST
Εγγραφείτε στη Mailing List μας και ενημερωθείτε για όλα μας τα νέα στο email σας
Όροι Χρήσης
© 2013 www.homeluxury.gr, all rights reserved - Web Design by Netplanet
Κατασκευή Ιστοσελίδων