210 9525088
Κρέμου 108, Καλλιθέα
MENU
Ένα διαφορετικό ταξίδι με το τρένο
03.05.2014

Ένα διαφορετικό ταξίδι με το τρένο…

doukakis

Μία διαφορετική ξενάγηση στο τοπίο των ελληνικών σιδηροδρόμων χαρίζει στο κοινό ο Φραγκίσκος Δουκάκης, στην πέμπτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Το τοπίο της ΣΕΚ- Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους».

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη από τις 6 Μαΐουκαι αποτελεί ένα ξεχωριστό ταξίδι σε ένα προσφιλή τόπο μνήμης που συνθέτουν οι ατμομηχανές, τα φορτηγά βαγόνια, τα διερχόμενα αυτοκίνητα, οι φράχτες, οι γύρω αλάνες με τα αυτοσχέδια γήπεδα.

Ο Φραγκίσκος Δουκάκης άντλησε την έμπνευσή του από έναν αγαπημένο τόπο των παιδικών του χρόνων για να δημιουργήσει 30 μοναδικά έργα, όλα λάδι σε μουσαμά, μικρών και μεγάλων διαστάσεων.

Πανταχού παρούσα σχεδόν σε όλα τα έργα η κατακόκκινη κεραμοσκεπή της αποθήκης του στρατού με τα εμπορεύματα των τρένων, η οποία γίνεται η πρωταγωνίστρια σε αυτό το τοπίο της ΣΕΚ. Όλα λουσμένα στο ελάχιστο γοητευτικό φως του στύλου, ή του φεγγαριού, καθώς ο Φραγκίσκος Δουκάκης θέλησε να δώσει σε αυτό το τοπίο της μνήμης ατμόσφαιρα νυχτερινή και συνάμα παραμυθένια και μαγική. Άλλωστε τέτοιες ήταν κατά κύριο λόγο οι εικόνες από το παρελθόν που του επέβαλαν την παρουσία τους, δεδομένου ότι αυτός ο τόπος του φανερωνόταν μετά το σχολείο όταν μαζευόντουσαν για παιγνίδι ή απογευματινές βόλτες.


doukakis3

Δεν έλειψαν και οι σημερινές επισκέψεις στον τόπο των παιδικών χρόνων που έδωσαν την ιδέα και δημιούργησαν αυτή την ανάγκη για το ταξίδι στο χρόνο:
«Το έναυσμα για αυτήν την ενότητα έργων, ήταν οι κλειστές βαριές πόρτες που συναντάς σήμερα, σε αντιπαράθεση με το παρελθόν που ήταν η πύλη των τρένων», σημειώνει ο Φραγκίσκος Δουκάκης μιλώντας γι αυτόν τον κύκλο δουλειάς.
«Σημαντικό για εμένα ήταν να αποδώσω την επιβλητική, και συνάμα υποβλητική ατμόσφαιρα που είχε χαραχθεί στην μνήμη μου, αυτό το ιδιαίτερο που είχε ο στρατώνας με το φώς από τον στύλο που έπεφτε πάνω στις ράγες και την μαγική παρουσία των τρένων. Εικόνες και ήχοι τόσο έντονα χαραγμένα μέσα μου.
Ζωγραφίζοντας αυτά τα έργα δεν ήθελα να αντιγράψω αυτό που βλέπω τώρα, αλλά να δημιουργήσω μια καινούργια εικόνα ,το έργο να έχει από μόνο του ένα ξάφνιασμα, μια αυτοπαρουσίαση. Θέλησα να είμαι ο ενδιάμεσος μεταξύ θεατή και έργου, και η παρουσία μου να γίνεται αισθητή από την χειρονομία, και τον χειρισμό του υλικού», καταλήγει ο Φραγκίσκος Δουκάκης.

doukakis2

Πληροφορίες
Διάρκεια έκθεσης 6-18 Μαΐου 2014
Εγκαίνια: 6 Μαΐου 8.00 μ.μ.
Διεύθυνση: Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, Τ.Κ. 11851
Τηλέφωνο: 210 3452150
‘Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά, Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00

 

Πηγή: 7imeres.gr, 2/5/2014, http://www.7imeres.gr/ένα-διαφορετικό-ταξίδι-με-το-τρένο

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
MAILING LIST
Εγγραφείτε στη Mailing List μας και ενημερωθείτε για όλα μας τα νέα στο email σας
Όροι Χρήσης
© 2013 www.homeluxury.gr, all rights reserved - Web Design by Netplanet
Κατασκευή Ιστοσελίδων